diumenge, 29 de gener del 2017

Un oasi de pau i art, el Mosaik support center

Al centre de la ciutat de Mytelene, he trobat un espai molt especial: el Mosaik support center. La gent de Lesbos ha fet l'esforç d'acollir el que estan vivint, de conviure amb els que arriben. Encara que sembli que això és normal, no ha passat igual a totes les illes!


Els voluntaris que treballen en aquest centre cultural han aconseguit crear un espai on es respira pau i tothom és benvingut. El centre ocupa una casa del segle XIX amb un pati agradable ple de tarongers que convida a passar l'estona quan no fa fred. El centre té una àmplia oferta d'activitats, des de classes d'anglés, àrab, grec i farsi a sessions de meditació, passant per tallers d'arts, música i costura. El millor però és que és un centre obert a tothom, refugiats i gent de l'illa, voluntaris i treballadors de les moltes organitzacions que operen a Lesbos. 

És potser l'únic espai on es trobaran estudiant grec en una mateixa aula un refugiat de Pakistán i l'advocada voluntària de Minessota que l'assessora en els seus tràmits per demanar asil o la mestra irlandesa que fa classes als petits del camp de Pipka amb un grup de joven afganesos de Moría. Durant una estona poden sentir que realment tots són iguals, compartir, aprendre i conviure.

El taller d'art de Mosaik està a càrrec del Johannes, un artista d'Eritrea que va arribar ja fa dos anys a Lesbos i segueix esperant resposta a la seva demanda d'asil. En Johannes ensenya als joves a treballar amb materials reciclats i de la seva feina en surten penjolls, arrecades i tapissos que desprès es vendran en el mateix centre. 

Té penjat un dibuix a llapis que em sembla impressionant, s'hi veu una mare amb el seu nadó a braços sobre un terra de flors. Em transmet amor, força i tendresa alhora: "és la Mama África" em diu en Johannes. Mama África, amorosa i acollidora....després de tot el que he conegut aquests dies no puc deixar de preguntar-me com dibuixaríem a Mama Europa. Com la dibuixaria en Johannes.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada